Ugnsbakad bröstfilé med bakade betor och vispat citrus- och fänkålssmör
Ingredienser
- 4 st Solbacka kycklingbröstfilé
- 1 kg Blandade betor
- 3 st Rödlök
- 1 kruka Färsk timjan
- 1 msk Honung
- 2 tsk Citronsaft
- 50 g Rostad hackad mandel
- Salt och svartpeppar
- Olivolja + 1 msk smör
- 1 st Vitlöksklyfta
- 100 g Kylskåpskallt smör
- 1 tsk Mortlade fänkålsfrön
- 1 st Citron, rivet skal + 1 tsk citronsaft
- Flingsalt
Tillagning:
-
Värm ugnen till 150°C. Skala och skär betor och rödlök i tunna klyftor. Lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja, honung och citronsaft. Krydda med salt och peppar och ca 1 msk finhackad färsk timjan.
-
Krydda kycklingen med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och strimlad vitlök. Bryn kycklingen på hög värme i några minuter runt om tills kycklingen fått fin färg. Ös under stekningen med fettet från stekpannan med hjälp av en sked. Lägg kycklingen ovanpå betor och lök och ställ i mitten av ugnen. Låt steka tills kycklingen har en innertemperatur på ca 72°C. Ta ut kycklingen och låt den vila medan betorna och löken rostats mjuka.
-
Nu är det dags att vispa smöret. Smält 1/3 av smöret i en kastrull tills det börjar bli gyllenbrunt och lukta nötigt. Ta bort smöret från värmen och vispa ner resten av det kalla smöret skuret i små kuber. Vispa till ett vitt och fluffigt smör. Rör ner fänkål, skal och saft av citron och smaka av med flingsalt. Låt stå i rumstempereratur.
-
Skär upp kycklingen i grova skivor och servera med vispat smör, hackad mandel samt betorna och löken som du försiktigt vänder samman med hackad timjan.