Hel Majskyckling i gryta
Ingredienser
- 1 st Hel Majskyckling
- 1 sats Rimningslag (2 liter vatten, 150 g salt, 150 g socker, 4 skivor färsk ingefära, 1 msk hel svartpeppar, 2 tsk hel vitpeppar, 2 krossade vitlöksklyftor, 1 msk torkad timjan, rosmarin eller dragon)
- 1 dl Vitt vin
- 2 msk Olivolja
- 1 tsk Salt
- 0.5 tsk Nymalen svartpeppar
- 1 tsk torkad (eller färsk finhackad) timjan, rosmarin eller dragon
- 1 kg Potatis
- 500 g Palsternacka
- 2 st Rödlök
- 5 st Vitlöksklyfta
- 0.5 pkt Kalkonbacon
- 3 dl Röda vindruvor
- Salt och Svartpeppar
- 2 msk Smör
- 0.5 msk Honung
Tillagning:
-
Börja dagen före eller på morgonen med att rimma kycklingen. Koka upp allt till lagen och låt sjuda tills socker och salt löst sig. Låt lagen kallna helt och lägg sedan ner kycklingen i lagen. (enklast i en gryta med lock där kycklingen precis ryms). Låt rimma i kylskåp i ca 12-18 timmar och ta sedan upp kycklingen ur rimningslagen.
-
Värm ugnen till 200°C. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar, skär rödlöken i klyftor och krossa vitlöksklyftorna. Sväng runt grönsakerna med olja, salt, peppar och hälften av örterna.
-
Krydda kycklingen med lite salt och peppar runt om och lägg den i en ugnsform med lock. Fördela grönsakerna runt kycklingen. Häll över vin och olivolja och resten av örterna. Sätt på locket och ställ in i nedre delen av ugnen.
-
Låt rosta i ca 1,5 h, ta sen av locket och rosta i ytterligare 25 min.
-
Strimla bacon och skär vindruvorna i mindre bitar. Stek bacon och vindruvor i smör tills baconet börjar få färg. Ringla över honung, krydda med salt och peppar och låt fräsa på i någon minut till så att honungen smälter. Fördela bacon-fräs och smör runt kycklingen och servera.
-
Tips! I botten finns en härlig sky som efter silning är en väldigt god sås.
Liknande recept
Läs mer om Hel timjan- och citronmajskyckling med rostad purjopotatis
Hel timjan- och citronmajskyckling med rostad purjopotatis
Läs mer om Helrostad vitlöks- och paprikasmörad majskyckling med krämig tomatrisoni
Helrostad vitlöks- och paprikasmörad majskyckling med krämig tomatrisoni
Läs mer om Helrostad majskyckling med smörbakad spetskål och chorizostekt svamp
Helrostad majskyckling med smörbakad spetskål och chorizostekt svamp
Läs mer om Indonesisk kycklinggratäng
Indonesisk kycklinggratäng
Läs mer om Fylld ugnstekt kyckling med parmesan och örter
Fylld ugnstekt kyckling med parmesan och örter
Läs mer om Helstekt majskyckling med fänkål, honung & svartpeppar
Helstekt majskyckling med fänkål, honung & svartpeppar
Läs mer om Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja
Hel ugnsrostad majskyckling med sparris och hollandaisesås med mandel & olivolja
Läs mer om Hel Majskyckling med syrlig kålsallad & sojamajonnäs
Hel Majskyckling med syrlig kålsallad & sojamajonnäs
Läs mer om Glaserade Majskycklingben med frisk kålsallad
Glaserade Majskycklingben med frisk kålsallad
Läs mer om Festkyckling i Portvin