Parmesanpanerad majskycklingbröstfilé med krämig polenta och vitlöksbakade tomater
Ingredienser
- 4 st majskycklingbröstifléer
- salt och peppar
- 1 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 2 dl panko
- 2 dl finriven parmesan
- 3 msk olivolja
- 2 msk smör
- 600 g körsbärstomater på kvist
- ½ dl olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- salt och peppar
- 4 dl vatten
- 1 tsk koncentrerad kycklingfond
- 1 dl fin polenta
- ½ dl grädde
- 2 msk smör
- 1 dl finriven parmesan
- salt
Tillagning:
-
Värm ugnen till 225 grader.
-
Lägg tomaterna i en ugnsfast form och ringla över rikligt med olivolja. Krossa vitlöken och blanda runt med tomaterna. Krydda med salt och peppar och rosta i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills tomaterna är bakade.
-
Krydda kycklingen med salt och peppar.
-
Blanda panko och riven parmesan i en djup tallrik, uppvispat ägg i en annan och vetemjöl i en tredje tallrik. Vänd först kycklingen i vetemjöl, sedan i ägg och slutligen i panko så att den helt täcks med rikligt med parmesanpanko.
-
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek kycklingen på ena sidan på medelvärme i ca 4 minuter eller tills den börjar bli gyllenbrun, lägg i en klick smör i stekpannan och vänd på kycklingen. Stek den andra sidan i ca 4 minuter också tills ytan är gyllenbrun.
-
Baka färdigt kycklingen i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills kycklingen har en innetemperatur på 72 grader när du kontrollerar med en termometer.
-
Koka under tiden upp vatten och grädde med fond. Vispa ner polenta när vattnet kokar och låt sjuda på svag värme under omrörning med en träslev i ca 5 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten om polentan känns fast. Konsistensen ska vara krämig som en potatispuré.
-
Smaka av med salt och rör ner smör och riven parmesan. Servera genast med kyckling och bakade tomater samt grönsallad.