Mannerströms Kycklinglasagne
Ingredienser
- 16 st Skivor tunnskivad kycklingfilé
- 12 st Lasagneplattor
- 1 dl Parmesanost, riven
- Tomatsås:
- 800 g Krossade tomater
- 2 st Gul lök, hackade
- 3 st Vitlöksklyftor, pressade
- 4 msk Farinsocker
- 2 st Kycklingbuljongtärningar
- 4 msk Vit balsamvinäger
- 1 dl Hackade färska örter, basilika, persilja etc.
- Salt och peppar
- Olivolja
- Ostsås:
- 3 msk Smör
- 2 msk Mjöl
- 6 dl Gräddmjölk
- 3 st Riv på en muskot
- 1 st Lagerblad
- 3 dl Riven parmesanost till ostsåsen
- Ev. ugnsrostade tomater
Tillagning:
-
Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olivolja tillsätt resterande ingredienser förutom örterna som sparas till sist. Låt puttra på svag värme under omrörning tills vätskan reducerats med ca en tredjedel, ungefär en timme. Smaka av med salt och peppar.
-
Ostsås: Fräs smöret i en kastrull och rör ner mjölet, späd med gräddmjölken och kryddorna. Låt koka under omrörning i ca 15 minuter. Tillsätt parmesan och ge såsen ytterligare ett uppkok.
-
Lasagne: Ugn 200 grader. Smörj en ugnssäker form. Värm tomatsåsen, varva kyckling, tomatsås och ostsås. Börja och avsluta med ostsås och lägg kyckling i lagren med tomatsåsen. Strö över parmesan och grädda i mitten av ugnen ca 30-45 minuter. Lägg gärna på lite folie om lasagnen får för mycket färg.
-
Ugnstorkade tomater görs enkelt genom att dela tomater på hälften. Strö lite socker och salt på snittytan och torka dem i en långpanna på 90 grader ca 6-7 timmar beroende på tomaternas storlek.
-
Köper du färdiga produkter behövs 5 dl tomatsås och 6 dl ostsås.