Recept

Kycklingfilé med apelsin- och kardemummasås med ugnsrostade rotfrukter & grönkålschips

4
(1)
En marinerad Kycklingfilé med en gräddig sås med smaker av bl.a. apelsin och kardemumma. Servera med ca 1 kg blandade rotfrukter/grönsaker t.ex. morötter, potatis, palsternacka, tomat.
Tillagningstid:
Antal personer:

Ingredienser

  • 4 st Kycklingfiléer
  • 0.5 st Apelsin, skal och saft
  • 0.5 st Kardemummakärnor, mortlade
  • 2 msk Olja
  • 1 st Vitlöksklyfta, pressad
  • Svartpeppar
  • 1 st Schalottenlök, finhackad
  • 4 dl Grädde
  • 1 msk Soja
  • 1 msk Kycklingfond, koncentrerad
  • 0.5 st Apelsin, saft och skal
  • 0.5 tsk Kardemummakärnor, mortlade
  • Salt och peppar
  • 1 tsk Mjöl + 0,5 dl mjölk eller grädde till redning (alt. maizena)
  • 100 g Grönkålschips, skölj och riv bladen i bitar
  • 3 msk Olivolja
  • Flingsalt
  • 1 kg Blandade grönsaker/rotfrukteter

Tillagning:

  1. Marinad: Blanda skal och saft från apelsin, kardemummakärnor, olja, vitlök och svartpeppar och lägg i kycklingfiléerna.

  2. Grönkålschips: Sätt ugnen på 175°C. Blanda torkad grönkål med olivolja och flingsalt i en bunke och massera in olivoljan i bladen. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 12-13 min.

  3. Rotfrukter/grönsaker: Vrid upp ugnstemperaturen till 225°C. Skölj rotfrukterna och skär dem i bitar och lägg i en ugnsform (formen bör vara av den storleken att även en form med kycklingfiléer ska få plats bredvid i ugnen, eller använda 200°C varmluft). Ringla lite olivolja över rotfrukterna och ugnsrosta i ca 30 min. Rör om då och då.

  4. Kycklingen: Ta upp kycklingfiléerna ur marinaden och bryn dem runt om i en stekpanna. Flytta sedan över dem till en smord ugnsform.

  5. Sås: Fräs löken i olja i en stekpanna. Tillsätt grädde, soja, fond, skal och saft av apelsin och kardemumma i pannan. Låt koka upp, red sedan såsen med redningen.

  6. När det är ca 15 min kvar av tiden för rotfrukterna, ställ in formen med kycklingfiléerna. Kycklingen är klar när saften är klar och innertemperaturen är 72°C.

  7. Servera kycklingen med sås och rotfrukter, toppa med grönkålschips.

Gillade du det här receptet?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Medelbetyg 4 / 5. Antal röster: 1

Inga röster. Var först med att betygsätta detta recept!

Produkt i detta recept

Kyckling­bröstfiléer

Läs mer

Liknande recept