Kycklingfilé med apelsin- och kardemummasås med ugnsrostade rotfrukter & grönkålschips
Ingredienser
- 4 st Kycklingfiléer
- 0.5 st Apelsin, skal och saft
- 0.5 st Kardemummakärnor, mortlade
- 2 msk Olja
- 1 st Vitlöksklyfta, pressad
- Svartpeppar
- 1 st Schalottenlök, finhackad
- 4 dl Grädde
- 1 msk Soja
- 1 msk Kycklingfond, koncentrerad
- 0.5 st Apelsin, saft och skal
- 0.5 tsk Kardemummakärnor, mortlade
- Salt och peppar
- 1 tsk Mjöl + 0,5 dl mjölk eller grädde till redning (alt. maizena)
- 100 g Grönkålschips, skölj och riv bladen i bitar
- 3 msk Olivolja
- Flingsalt
- 1 kg Blandade grönsaker/rotfrukteter
Tillagning:
-
Marinad: Blanda skal och saft från apelsin, kardemummakärnor, olja, vitlök och svartpeppar och lägg i kycklingfiléerna.
-
Grönkålschips: Sätt ugnen på 175°C. Blanda torkad grönkål med olivolja och flingsalt i en bunke och massera in olivoljan i bladen. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 12-13 min.
-
Rotfrukter/grönsaker: Vrid upp ugnstemperaturen till 225°C. Skölj rotfrukterna och skär dem i bitar och lägg i en ugnsform (formen bör vara av den storleken att även en form med kycklingfiléer ska få plats bredvid i ugnen, eller använda 200°C varmluft). Ringla lite olivolja över rotfrukterna och ugnsrosta i ca 30 min. Rör om då och då.
-
Kycklingen: Ta upp kycklingfiléerna ur marinaden och bryn dem runt om i en stekpanna. Flytta sedan över dem till en smord ugnsform.
-
Sås: Fräs löken i olja i en stekpanna. Tillsätt grädde, soja, fond, skal och saft av apelsin och kardemumma i pannan. Låt koka upp, red sedan såsen med redningen.
-
När det är ca 15 min kvar av tiden för rotfrukterna, ställ in formen med kycklingfiléerna. Kycklingen är klar när saften är klar och innertemperaturen är 72°C.
-
Servera kycklingen med sås och rotfrukter, toppa med grönkålschips.