Kyckling i grön curry med ingefära och citrongräs
Ingredienser
- 850 g Solbacka kycklingben
- 2 msk Neutral olja
- 40 g Färsk ingefära, skalad
- 2 st Vitlöksklyfta
- 6 st Cocktailtomater
- 2 st Bananschalottenlök
- 3 st Stjälkar citrongräs
- 2 msk Grön thai curry pasta (mer om du vill ha starkare)
- 0.5 dl Fisksås
- 2 burkar Kokosmjölk
- 1 tsk Strösocker
- 5 dl Utspädd kycklingbuljong (fond, tärning eller koka egen)
- 1 st Röd mild chili
- 100 g Sockerärtor
- 4 st Stjälkar salladslök
- 100 g Haricots vertes, kokta (al dente)
- 1 kruka Koriander
- 0.5 st Lime, saften
- 2 tsk Sesamolja
- 2 msk Japansk soja
- Kokt jasminris
Tillagning:
-
Hacka vitlök, schalottenlök och ingefära fint. Dunka till citrongräsen med skaftet på en kniv, det hjälper smakerna att frigöras. Strimla dem fint. Dela tomaterna på mitten.
-
Hetta upp en stor gryta med olja och fräs lök, vitlök, ingefära och citrongräs i ett par min under omrörning. Tillsätt currypasta och tomater och fortsätt fräsa under omrörning ett par min.
-
Tillsätt fisksås, socker, kokosmjölk och buljong och lägg ner kycklingbenen. Koka upp och låt småkoka under lock i ca 25 min, rör om då och då under tiden. Smaka av med salt och tillsätt strimlad, urkärnad chili.
-
Strimla sockerärtor och salladslök fint. Hacka koriandern och blanda allt med haricot verts samt en dressing på limesaft, sesamolja och japansk soja. Servera salladen till curryn och nykokt jasminris.