Helrostad vitlöks- och paprikasmörad majskyckling med krämig tomatrisoni
Ingredienser
- 1 hel majskyckling
- 50 g smör
- 2 vitlöksklyftor
- ½ msk paprikapulver
- ½ msk rökt paprikapulver
- 1 msk salt
- 4 st soltorkade tomater
- ½ tsk mald pepparmix (eller svartpeppar)
- 4 dl risoni
- 0.5 g saffran
- ½ gul lök
- 1 st selleristjälk
- 1 stor morot
- 2 vitlöksklyftor
- 1 st röd paprika
- 3 msk god olivolja
- 1 dl vitt vin
- 1 burk krossade tomater (konserv)
- 2 dl vatten
- 1 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 kruka bladpersilja
- salt och peppar
- 3 dl valfria oliver
- ev citronklyftor
Tillagning:
-
Mixa samman alla ingredienser till smöret med stavmixer eller i en blender tills du har ett slätt smör.
-
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Tryck in smöret under skinnet på kycklingen vid bröst, lår och där du kommer åt. Det går enklast om du först för in ett finger under skinnet och lossar det försiktigt från köttet. Knyt ihop benen med stekgarn, det gör du för att kycklingen ska hålla ihop och få en jämnare tillagningstid. Gnid in skinnet med det sista av smöret och lägg i en plastpåse.
-
Låt marinera i kylskåp minst 4 timmar, gärna längre.
-
Värm ugnen till 200 grader och ta ut kycklingen så den får rumstempereras innan den går in i ugnen. Lägg kycklingen i en ugnsform och krydda med ca ½ tsk salt och lite peppar på skinnet. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och låt steka i ytterligare 30 minuter. Ös eventuellt kycklingen någon gång med den sky som bildas i botten av ugnsformen. Kontrollera nu om kycklingen är färdig med kökstermometer. Stick in termometern i den tjockaste delen av kycklingen. Innertemperaturen ska vara 82°C intill benet.
-
Ta ut kycklingen och låt den vila under tiden som du tillagar risonin.
-
Hacka morot, selleri, paprika, lök och vitlök fint. Fräs i rikligt med olivolja tills löken är mjuk. Tillsätt då saffran samt risonin och låt fräsa under omrörning i någon minut. Slå på vitt vin och låt detta koka upp. Tillsätt sedan krossad tomat, fond och vatten, krydda med salt och låt sjuda under lock på svag värme tills risonin är al dente. Rör om då och då under tiden i botten av grytan.
-
Smaka av med salt och peppar. Hacka persilja grovt och vänd ner i risonin och toppa med oliver. Servera med kycklingen och gärna klyftad citron.