Recept

Helrostad majskyckling med smörbakad spetskål och chorizostekt svamp

5
(4)
Sötma, sälta och lite hetta är pricken över i:et på denna helrostade kyckling som serveras med söt rostad spetskål. Var inte rädd för färg på spetskålen när du rostar den, då blir den bara ännu sötare och mer smakrik.
Tillagningstid:
Antal personer:

Ingredienser

  • 1 hel majskyckling
  • ca ½ huvud spetskål
  • 100 g ostronskivling
  • 2 råa chorizo-korvar (färska)
  • olivolja
  • 80 g rumstempererat smör
  • 2 tsk fänkålsfrön, mortlade
  • Rivet skal från 1 citron
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka salvia
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk nymalen svartpeppar
  • TILL SERVERING
  • potatispuré
  • grönsallad

Tillagning:

  1. Mixa samman smöret med alla smaksättare, det går enklast i en matberedare med knivar men stavmixer funkar också. Smaka av med salt och nymalen peppar. Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Ta bort ca ¼ av smöret till spetskålen och tryck in resten mellan köttet och skinnet vid lår, bröst och där du kommer åt.

  2. Det går enklast om du först för in ett finger under skinnet och försiktigt separerar det från köttet. Spara också lite smör att gnida in skinnet med. Krydda med lite extra salt och peppar på skinnet och rosta i mitten av ugnen först på 200 grader i 30 minuter och sedan i 30 minuter till på 175 grader. Kontrollera att kycklingen är färdiglagad med termometer som trycks in vid låren och då ska temperaturen vara 82 grader vid benen. Ta ut kycklingen och låt den vila i ca 15 minuter.

  3. Under tiden som kycklingen rostas i ugnen skär du spetskålen i 4 tjocka klyftor och brer det sista smöret på båda sidor av alla klyftor. Krydda med salt och lägg på en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Rosta tillsammans med kycklingen på 175 grader i ca 25 minuter eller tills kålen börjar få färg.

  4. Riv svampen i strimlor. Ta av skinnet från chorizo och mosa själva innehållet med en gaffel till en färs. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek svamp och chorizo-färsen tills allt är brynt, rör om under tiden. Smaka av med salt och peppar.

  5. Stycka upp kycklingen och servera med spetskål, chorizo-svamp samt gärna en god sallad och potatispuré.

Gillade du det här receptet?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster: 4

Inga röster. Var först med att betygsätta detta recept!

Produkt i detta recept

Hel Majskyckling ca 1300 g

Läs mer

Liknande recept