Hel timjan- och citronmajskyckling med rostad purjopotatis
Ingredienser
- 1 hel majskyckling
- ½ kruka timjan
- skal från 1 citron
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 tsk mortlad rosépeppar
- 1 msk salt
- 4 msk olivolja
- 800 g fast potatis, t ex amandine
- ½ purjolök
- 1 msk olivolja
- salt och peppar
- Några kvistar timjan
- SÅS
- 1 st schalottenlök
- några kvistar färsk timjan
- 1 dl utspädd kycklingbuljong (gör på fond eller ta från formen)
- 1 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- 1 msk smör
- salt och peppar
Tillagning:
-
Mixa eller mortla samman med kryddolja med timjan, vitlök, citronskal, rosépeppar, salt och olivolja. Klipp eller skär upp kycklingen vid ryggbenet, knäck ut kycklingen och lägg den platt med bröstet uppåt. Tryck in örtolja mellan skinnet och köttet vid bröst, lår och där du kommer åt. Gnid in resten runt omkring kycklingen på skinnsidan. Låt gärna marinera i minst 4 timmar i kylskåp eller längre.
-
Värm ugnen till 200 grader. Dela potatisarna på hälften. Skär purjolök i bitar som är ca 2 cm tjocka. Lägg potatis och purjolök på en plåt, ringla över lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite av den färska timjanen som finns kvar. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen. Sätt ett ugnsgaller med kycklingen precis ovanför så att fettet från kycklingen droppar ner på plåten. Rosta i ca 30 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och låt rosta i ytterligare ca 20 minuter eller tills kycklingen är genomlagad (kontrollera med kökstermometer så att tempereraturen vid benen är 82 grader) och potatisen mjuk. Låt kycklingen vila under tiden som du kokar samman såsen.
-
SÅS: Hacka schalottenlök och vitlök fint. Repa av bladen av den timjan som finns kvar. Fräs allt i smör tills löken är mjuk, slå sedan på vitt vin och låt koka upp. Tillsätt grädde och kycklingbuljong, helst sky från potatisformen (från kycklingen) eller så gör du egen som du späder med fond. Låt koka upp och sjud i ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar och rör ner en klick smör. Mixa upp med stavmixer så såsen blir skummad precis innan servering tillsammans med kyckling, potatisen och en god grönsallad.