Hel Majskyckling med bl.a. brynt smör & rostade palsternackor, hasselnötter, Shiitake och druvor
Ingredienser
- 1 st Hel majskyckling
- 3 msk Honung
- 3 msk Soja
- 100 g Brynt smör
- 1 st Citron, rivet skal
- 10 st Kvistar timjan
- 4 st Stora palsternackor, skalade och i klyftor
- 200 st Vindruvor utan kärnor
- 50 st Hasselnötter, rostade och skalade
- 100 g Shiitakesvamp
- 1 dl Kalvfond
- 2 msk Rödvinsvinäger
- Salt
Tillagning:
-
Blanda samman 50 g brynt smör med soja, citronskal, 5 timjankvistar och honung.
-
Tryck in smöret under skinnet på kycklingen och krydda försiktigt med salt. Stoppa in kycklingen i mitten av ugnen vid 225°C i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200°C.
-
Lägg palsternackorna i samman ugnsform som kycklingen och låt allt steka klart i ugnen ca 45 minuter, ös kycklingen och palsternackorna då och då med fettet som bildas i formen.
-
Stek shiitakesvampen hastigt i varm stekpanna och tillsätt hasselnötter och druvor. Toppa palsternackorna vid servering med svamp/druvfräset, garnera med timjankvistar.
-
Koka upp kalvfond och blanda med 50 g brynt smör och rödvinsvinäger, krydda med rikligt av svartpeppar och servera som vinaigrette till kycklingen.