Bräserad majskycklingfilé med het majskräm och stringfries
Ingredienser
- 4 st majskycklingbröstfilé
- 2 msk olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 st selleristjälk
- ½ rödlök
- 1 st stor morot
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 1 msk koncentrerad kycklingfond
- STRINGFRIES
- 500 g potatis, mjölig sort
- 1 l frityrolja
- 2 liter kallt vatten+2 msk vitvinsvinäger
- salt
- MAJSKRÄM
- 2 burkar majs eller majs från 2 majskolvar
- 1 st bananschalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- ⅓ urkärnad chili, t ex grön spansk peppar
- olivolja
- 25 g riven parmesan
- ½ dl vitt vin
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 tsk koncentrerad kycklingfond
- 2 msk smör
Tillagning:
-
Krydda kycklingen med salt och peppar runt om. Strimla rödlök, selleri och morot grovt. Krossa vitlöksklyftorna. Hetta upp en traktörpanna eller stekpanna som du har lock till med olivolja.
-
Fräs grönsakerna mjuka och skjut dem åt sidan. Bryn kycklingen försiktigt på båda sidor och tillsätt därefter vin till pannan. Låt koka upp och tillsätt sedan vatten och kycklingfond. Låt koka upp och lägg på locket. Låt sjuda i ca 10 minuter på mellanvärme.
-
Stäng sedan av värmen och låt kycklingen vila i lagen. Servera med majskräm, stringfries och grönsallad.
-
STRINGFRIES: Skala potatisen och skär den i tändstickstjocka strimlor, det går enklast på en mandolin men en vass kniv funkar också. Skölj potatisen och lägg i 2 liter kallt vatten med 2 msk vinäger för att dra ut stärkelsen från potatisen. Låt ligga åtminstone 20 minuter och skölj sedan potatisen noga. Låt torka mellan hushållspapper så potatisen torkar ordentligt.
-
Hetta upp olja i en kastrull tills oljan är ca 170 grader. Testa med en termometer eller lägg i lite potatis-strimlor – om de snabbt blir gyllene är det tillräckligt varmt. Lägg ner ca 1 rejäl näve potatisstrimlor i den heta oljan och låt fritera i ca 60-90 sekunder eller tills de är gyllenbruna. Vänd gärna runt på dem någon gång under tiden med en tång eller hålslev. Ta upp de gyllenbruna strimlorna och låt rinna av på hushållspapper, salta. Fritera sedan resterande strimlor, en rejäl näve åt gången. Förvara i rumstemperatur tills servering (där de håller sig krispiga ett par dagar)
-
MAJSKRÄM: Hacka lök, vitlök och chili och fräs i olja i en kastrull tillsammans med majskorn tills löken är mjuk och majsen börjar bli glansig och mjuk. Tillsätt vinet och låt koka upp, slå sedan på grädde och fond och koka upp på nytt. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Krydda med salt och mixa sedan krämen helt slät. Mixa ner kallt smör i krämen och smaka av med salt.