Bacongrillad Solbacka kyckling med gräddkokt savoykål, syrad rödkål och buljongkokt potatis
Ingredienser
- 1 st Hel Solbacka kyckling
- 1 pkt Bacon eller sida av bacon, tunt skivat.
- 0.5 st Vitlök
- 1 st Citron
- Vitpeppar
- Salt
- 2 msk Soja
- Smör/olivolja
- Lite vitt vin
- 0.5 st Huvud savoykål - lite mindre om det är väldigt stort.
- 2 dl Grädde
- Dijonsenap
- 1 st Knippe persilja
- Salt och vitpeppar
- 0.25 st Rödkålshuvud
- 1 dl Svartvinbärsgelé/saft
- 2 msk Balsamvinäger
- 2 msk Honung
- 1 dl Rödvin
- Salt
- 12 st Amadine potatisar
- 1 st Bananschalottenlök
- 1 st Liten morot
- 2 st Lagerblad
- 3 st Vitlöksklyftor
- 1 st Grönsaksbuljongtärning
- 1 dl Vitt vin
- Olivolja
- Vatten
Tillagning:
-
Kyckling - Snitta låret lite på kycklingen. Dela citronen och vitlök och fyll kycklingen, salta och peppra. Pensla med soja. Fördela baconet på kycklingen. Sätt den på ett galler med en plåt under i ugnen på 200°C, om baconet blir för krispigt sänk värmen något. Kycklingen ska vara i ugn i ca 1,20 min (82°C) när lårköttet lätt lossnar från benet. Ta ut kycklingen, låt svalna och tranchera upp den. Vispa ur plåten (god kycklingsmak där) med lite vitt vin. Värmehåll kycklingen sedan.
-
Gräddkokt savoykål - Plocka bladen, ta bort rotfästet och finstrimla. Koka av det i lättsaltat vatten i nån minut. Koka ner grädden lite, smaksätt med dijon, salt, vitpeppar. Vänd ner kålen, avsluta med rikligt med persilja.
-
Syrad rödkål - Finstrimla rödkålen och koka den med svartvinbärsgelé (saft), vinäger, honung, rödvin och salt under lock i 20-30 min så att det kokar ihop, smaksätt med ev lite mer vinäger. Det ska upplevas som relativt hög syra.
-
Potatis - Skala potatisen och skär dem i grova skivor. Skiva lök, morot och vitlök. Fräs allt i olivolja, tillsätt lagerblad, lite salt grönsaksbuljong, vitt vin och koka under lock. Serveras med lite persilja och buljong. Resten av buljongen är perfekt till en soppa i veckan.