Fakta om höns
Höns – med hållbarhet i fokus
Guldfågeln är idag en väletablerad svensk kycklingproducent. Vi har kontroll på hela kedjan från kläckning till färdig produkt i butik, restaurang och storkök, vilket vi är stolta över.
Köttet från kycklingarnas mammor – hönsen, har under många år till största del sålts på export, eftersom vi i Sverige inte på många år har ägnat oss åt att utveckla förädlade hönsprodukter som passar dagens konsumenter.
Nu ändrar vi på det och tar ett större ansvar för klimat och miljö genom att använda den fina råvara som hönsköttet faktiskt är.
Guldfågelns höns
– Hönsen är föräldradjur till de kycklingar som Guldfågelns säljer.
– Kycklingen blir könsmogen vid 20-22 veckors ålder och går då över till att bli tupp eller höna.
– När djuret blir äldre skiftar smakerna karaktär, vilket ger ett moget, smakrikt kött med lite mer struktur.
– Hönskött är en utmärkt råvara med egenskaper som gör att man enkelt kan laga goda och hälsosamma måltider med lite extra gott samvete.
– Alla hönsprodukter följer Svensk Fågels krav och har därför Svensk Fågels märkning.
Varför höns?
– Det är klimatsmart att äta mer vitt kött.
– Låg foderkvot per kilo kött då det ger mindre klimatpåverkan.
– Viktigt för hållbarhetstänkandet att ta hand om allt kött i Sverige istället för att exportera.
– Hönsköttet har en bra sammansättning av nyttiga fetter och protein och det är mycket gott!
– Av hönskött kan man få fram fantastiska produkter, vilket ger ett moget och smakrikt kött med lite grövre struktur jämfört med kyckling.
– God, nyttig och hållbar mat till attraktivt pris.
– Följer Svensk Fågels krav.