Vi tror att goda värderingar börjar runt matbordet.
”ÄNDA SEDAN VI VAR barn har jag och min syster Petra fått med oss goda värderingar tillsammans med maten. Det är runt matbordet familjen samlats och delat på historier och åsikter. Det är där vi byggt starka band och format en gemensam värdegrund som nu leder oss i arbetet med Guldfågeln,” säger Jessica Alenius som tillsammans med sin syster Petra tagit över ansvaret för Guldfågeln efter sin pappa Jan, och tillägger, ”Jag vill tro att det är på samma sätt i de flesta familjer, att stunden kring matbordet är ett tillfälle att prata med varandra och sprida goda värderingar. När vi sitter runt matbordet vill vi att Guldfågelns produkter ska kännas som en naturlig del av måltiden.”
Fortsätter i pappa Jans och farfar Harrys fotspår
I dagens samhälle där det snart inte går att veta vem som äger vad, är det en särskild trygghet att veta att det är familjen Håkansson, nu i tredje generation, som äger Guldfågeln och att företaget drivs vidare enligt familjens värderingar. Familjen brinner för att långsiktigt och varsamt vidareutveckla verksamheten, som bygger på visionen att med omtanke och hållbarhet skapa högkvalitativa kycklingprodukter anpassade till svenska familjers behov och matvanor. Det ger oss en tydlighet i vardagen och ett gemensamt ansvar för en sund livsmedelsproduktion där vi fokuserar på hållbarhet i allt vi gör.
Kyckling är vår passion
Men det skulle inte fungera om vi inte höll ihop processen hela vägen från ägg till färdiga kycklingprodukter. Att kycklingarna har det bra under sin uppväxt är väldigt viktigt för oss.
Vi arbetar också med ett kretsloppstänk där allt går runt – från foder till gödsel, eller tvärtom. Vi använder gödsel från kycklingarna på åkrarna där vi odlar vete till foder. Från skörden tar vi också halm som används för uppvärmning av stallarna.
Vi närmar oss 100% fossilfri produktion.
I våra produktionsanläggningar kommer eldningsolja och gasol snart att vara ersatta med pellets eller annat biobränsle. Vi använder bara grön el och en tredjedel av våra uppfödare har solceller för sin elproduktion. Dessutom samarbetar vi med Mörbylånga kommun för att rena vårt processvatten så att det kan användas som dricksvatten igen. Vi strävar också efter att alla våra transporter ska vara fossilfria senast 2025.
Förpackningarna då?
Förpackningarna är en utmaning som vi delar med många andra livsmedelsproducenter. Livsmedel måste kunna förpackas säkert och hygieniskt och för att klara av transporterna. Idag är problemet plastfilmer som består av olika skikt av plaster, vilka är svåra att återvinna. Men vi försöker ständigt hitta nya vägar för att nå att 100% av våra förpackningar ska kunna återvinnas. Vi har redan bytt ut alla svarta plasttråg mot transparenta tråg för bättre sortering och återvinning. Vi samarbetar också med olika leverantörer för att ta fram nya förpackningsmaterial som uppfyller våra krav.
Så minskar vi matsvinnet
Matsvinn går inte att undvika helt, men mycket kan göras både hos oss och hemma hos dig. Vår målsättning är att minska matsvinnet genom att redan i år ha halverat spillet i produktionen. Det svinn som ändå uppstår tar vi tillvara på som djurfoder, biogas eller gödningsmedel. Ni, liksom vi, kan också hjälpa till hemma för att hålla nere matsvinnet.
Fakta om familjen Håkansson
Allt började med farfar Harry Håkansson som i början av 60-talet grundade det som idag är Blentagruppen, där Guldfågeln ingår. Efter farfar Harry tog sonen Jan över och nu är det vi, Jans döttrar, som driver utvecklingen vidare. Våra familjeprinciper kring omtanke har blivit ännu starkare och det är viktigt att vi har ett inkluderande och jordnära sätt mot varandra.
Kan 700 personer tillhöra samma familj?
Vi tycker det. Traditionen inom vår organisation är stark, och viljan att leva upp till Guldfågelns målsättningar driver oss alla. Med familjen Håkanssons värderingar i ryggen vet vi alla vad vi har att rätta oss efter. Det skapar en sammanhållning och en vilja att vara bäst. Vi är inte perfekta, men vi strävar efter att vara den livsmedelsaktör som är bäst på hållbarhet, både nu och framåt.
Tillsammans för goda värderingar runt matbordet
Vi är stolta över att nyligen ha inlett ett samarbete med Friends, en organisation som arbetar mot mobbning. Samarbetet vilar på formuleringen: ”Tillsammans för goda värderingar runt matbordet”. Genom att stödja Friends hoppas vi kunna bidra till en tryggare och mer inkluderande miljö för alla barn. Eller som systrarna Jessica och Petra ser på det: ”Många av oss har en stressig vardag och då kan samlingen runt matbordet ge oss den tid vi behöver för att lyssna på varandra och för att förmedla goda värderingar. Vi vill gärna tro att en god kycklingrätt är ett bra sätt att få i gång samtalen.”